Историјат школе

Из историјата школе

Мештани Тршића упутили су 1892. године молбу Министарству просвете и Црквених послова да се заузму код Народне скупштине за подизање живог споменика – народне школе уваженом великану – Вуку Караџићу.

До оживљавања ове иницијативе дошло је пет година касније 1897. када су Вукове кости пренете из Беча у Београд. Том чину присуствовали су многи учитељи и професори чија су друштва уместо венаца обећала новчане прилоге за изградњу школе у Тршићу. Прикупљање новчаних средстава текло је упоредо са израдом пројекта.

Одређивању места за школу и постављање камена темељца присуствовао је и краљ Петар I у мају 1906. године. Краљ је захтевао да се од школе види место где је било Вуково огњиште. На место самог огњишта гардисти су поболи заставу. Краљ је дао новчани прилог за подизање школе.

Прва школска зграда завршена је 1908. године и одмах је почела са радом. Располагала је са једном учионицом и станом за учитеља. Дужи период је школа радила као неподељена са једним учитељем, а носила је назив «Државна народна школа Вукова».

Током претходних ратова у школи се налазила импровизована болница српске војске. Због истих разлога школа није радила од 1912-1920.

Током II светског рата под најездом Немачке казнене експедиције школска зграда је знатно оштећена, а библиотека спаљена.

Уз сагласног Народног одбора општине у Лозници године 1956. формиран је Грађевински одбор за подизање Вукове спомен школе. Како је школска зграда испуцала а самим тим представљала опасност за децу, јер се сваког тренутка могла срушити, настава се одвијала у згради Вуковог дома културе.

Грађевински одбор је наставио са прикупљањем материјала и средстава, али све то није било довољно за почетак градње. Тада се председник одбора Милорад Бањанац, обратио кабинету председника Републике и добио одговор под бројем 06.-2119 од 11. априла 1963. године. Одговор је представљао обавештење по ком Савет за културу НРС својим програмом обележавања стогодишњице Вукове смрти предвиђа изградњу Вукове спомен школе у Тршићу. Школску зграду подигнуту 1964. године пројектовао је Мате Бајлон, архитекта из Београда, а подигнута је на новој локацији поред Жеравије. Школа је отворена у септембру исте године и радила је као четвороразредна. Поступно је прерастала у осморазредну, а прва генерација ученика осмог разреда изашла је школске 1974/75. године.

За јубилеј – 200 година од рођења Вука Караџића школа је надограђена. Изграђено је 1200 м2 новог простора у коме се нашла Спомен библиотека, галерија, вишенаменска сала и кабинети. Посебна драгоценост су књиге са посветом наших познатих писаца поклоњене при посети Тршићу, као и  колекција уметничких слика чији су аутори познати ликовни уметници из целе Југославије осамдесетих година.

Школа у Тршићу разликује се од осталих школа у Србији не само по значају места у коме се налази већ по садржајима који се у њој одвијају током године. Сваке године у мају у нашој школи се реализује Републичко такмичење из српског језика и језичке културе. За време летњег распуста у њој се организује Ликовна колонија.

Основна школа «Вукова спомен школа» добитник је више признања како за рад тако и за хуманост. То су: Републичка повеља и плакета за рад, Сребрна плакета за хуманост добијена од ЦК Србије, Похвала Вукове задужбине за допринос организацији сабора, Повеља «Вук Караџић» за допринос унапређивању васпитно-образовног рада добијена на нивоу општине, затим признање -Зелени лист за најуређенију школску средину. Канцеларија за веронауку Епархије шабачке Храм св. Архангела Михаила Вуков Тршић доделила је тршићку повељу нашој школи за ширење духовности и верске културе. За врхунска остварења у развоју образовања и националне културе 7. 11. 2009. додељена нам је Вукова повеља од Педагошког покрета Србије.

У току је изградња мултифункционалног – вишенаменског центра. Реч је о пројекту којим ће се унапредити промотивна активност туристичке регије града Лознице и знаменитог туристичког места Тршић. Тршић годишње посети од 80.000 до 100.000 туриста, да би се повећао број долазака и задржавање туриста. Завршетком смештајних капацитетљ ствараа се велика могућност за развој образовног, културног, конгресног, ђачког и етнотуризма. Површина вишенаменског центра је 3000 m2 и биће завршен најкасније до Вуковог сабора 2014. године.